Brouwtoren - Ons verhaal
Ons verhaal

Ons verhaal

Brouwtoren is een uit de hand gelopen hobby van vier Nijmeegse vrienden. Tijdens een dronken avond besloten ze zelf bier te gaan maken.

Dimitri's huiskamer:
2012 - 2014

In de zomer van 2012 begon het grote Brouwtoren avontuur. Met een klein keteltje en wat plastic emmers probeerden we in de huiskamer van Dimitri ons eigen bier te maken. Met succes, want het eerste biertje, de Torenbok (inmiddels omgedoopt tot de Amber), viel zo goed in de smaak dat verschillende kroegen ons adviseerden het bier op de markt te brengen.

In de zomer van 2014 lanceerden we het eerste echte Brouwtoren bier: de Beta, naar recept van de Torenbok. De voorraad was gelijk uitverkocht en we moesten direct een nieuwe batch laten maken. Maar omdat de huiskamer niet ingericht was op hoge volumes, moesten we het brouwen inmiddels uitbesteden. Daardoor hielden we er niks aan over en onze grootste hobby, zelf bierbrouwen, waren we kwijt. Dit moest anders.

Binders­kampweg:
2015 - 2019

We besloten onze eigen brouwerij met grotere ketels op te zetten. We sloegen onze spaarpotten kapot en vonden een geschikte loods op het industrieterrein. In januari 2015 was onze nieuwe brouwerij aan de Binderskampweg een feit.

We leerden opnieuw brouwen met de vernieuwde installaties, maar al snel bleek onze provisorische oplossing voor klimaatcontrole ons in de weg te staan. In de winter raakten onze gisttanks te koud en in de zomer te warm. Hierdoor moesten we bijna al ons bier vernietigen. Na opnieuw een mislukte batch was ons geld op en moesten we onze conclusies trekken. Op zoek naar een nieuwe hobby.

Het waren de fans, kroegen, vrienden en familie, die ons aanmoedigden om toch door te gaan, "Al moeten we meebetalen”. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. We stampten binnen een maand een crowdfundingcampagne uit de grond en vier uur na de start van de campagne was ons streefbedrag behaald. Brouwtoren kon door! Nu met industriële machines, inclusief klimaatcontrole. In de jaren daarna ontwikkelden we drie nieuwe bieren, waaronder de prijswinnende Zwaar Donker.

Waldeck Pyrmont­singel:
2020+

Onze brouwerij op het industrieterrein zat erg achteraf. Onze ambitie was altijd om dichter bij onze achterban, dichter bij het centrum te komen. Toen drankenhandel Peeman ons tipte dat hun pand in Nijmegen-Oost vrijkwam, was de keuze snel gemaakt. Dit was de ultieme kans om een brouwerij mét proeflokaal te realiseren. Vlak bij het centrum, in een pand met een geweldige historie.

In juni 2020 openden we hier onze deuren. Nu kan iedereen bij ons terecht om het brouwproces van dichtbij mee te maken en natuurlijk om te genieten van Brouwtoren bier. Proost!

De uitgebreide versie van ons verhaal horen? Boek dan de Brouwtoren Tour. Tijdens deze rondleiding vertellen de brouwers alles over de geschiedenis van Brouwtoren en hun grootste hobby: bierbrouwen.

Afbeelding
Afbeelding

De brouwers

Deze vrienden stonden aan de wieg van Brouwtoren. Zij brouwen het enige echte Brouwtorenbier. Toen in de huiskamer van Dimitri, nu in het iconische Peemangebouw.

Brouwtoren - Darren Besselink
Darren Besselink

Geboren in het Achterhoekse Groenlo, op steenworp afstand van de oorspronkelijke Grolsch brouwerij. Na zijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg volgde hij zijn oude huisgenoot Dimitri naar het mooie Nijmegen. Noemde de flat van Dimitri 'Brouwtoren' en is daarmee de bedenker van onze naam. In het dagelijks leven crm-marketeer bij Harmony. Favoriete niet-Brouwtoren bier: La Trappe Isid'or.